Viro–Suomi 200

Helmikuussa 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta itsenäisen Viron tasavallan ilmaantumisesta maailmankartalle. Muutamaa kuukautta aikaisemmin, joulukuussa 2017, Suomi viettää sadatta itsenäisyyspäiväänsä. Ottaen huomioon maidemme ja kansojemme hyvin monipuoliset, tiiviit suhteet suurlähettiläs Margus Laidre on viitannut tähän kaksoisjuhlaan leikittelevällä käsitteellä ”Viro–Suomi 200”.

Viron juhlavuonna suurlähetystön yhteistyökumppaneita ovat Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viro-instituutti, EAS ja Helsingin vironkielinen seurakuntatyö. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni Suomessa voisi osallistua juhlintaan ja että Viron ystävien joukko kasvaisi entisestään.

Yksi Viro–Suomi 200:n vieton huipputapahtumista on viikon kestävä Kansallisooppera Estonian Suomen-kiertue marraskuussa 2017 ja gaalakonsertti Helsingin Musiikkitalossa 25. marraskuuta 2017.

Toinen suurtapahtuma on maidemme yhteistyönä rakentuva näyttely Silta – terveisiä kahdesta tasavallasta.

Viron ja Suomen välistä siltaa ovat kauemmin kuin sata vuotta rakentaneet ja ylläpitäneet juuri ihmiset. Ulkoasukonsepti nostaa esiin koko joukon virolais-suomalaisen kulttuurielämän ja politiikan suurnimiä – henkilöitä, jotka kautta aikain ovat toimineet yhdyslenkkeinä kahden kansan välillä. Yhtä hyvin tähän sopisi moni muukin, valinnanvaraa olisi vaikka kuinka paljon – itse asiassa esiin voitaisiin nostaa jokainen, jolle Viron ja Suomen suhteet ovat aikanaan olleet ja tänä päivänä ovat lähellä sydäntä.

Ulkoisen ilmeen suunnittelija on Viron taideakatemian muotoilun tiedekunnan dekaani, suunnittelija Kristjan Mändmaa. ”Viro–Suomi 200”:n toteutus on art déco -henkinen. Viron ja Suomen suhteiden vahvan kehityksen aika 1920–30-luku, oli modernin art décon kulta-aikaa molemmissa maissa.

Lisätietoja: http://www.estemb.fi/tapahtumakalenteri/aid-6698

Viro–Suomi 200 -juhlavuosien tapahtumia Suomessa: http://www.estemb.fi/tapahtumakalenteri/aid-6715