Suomalais-virolaisen historian tietopankki kertoo sata tarinaa Suomen-sillalta

Suomen suurlähetystö – Tallinna, 3.5.2018

Tiesitkö kuka oli Aino-Aimo Mälkönen – suomalaisneito, joka halusi niin palavasti osallistua Viron vapaussotaan, että pukeutui mieheksi. Entä tiesitkö, miten jääkärikenraali Väinö Valve pelasti 184 virolaista merisotilasta joutumasta Stalinin kynsiin. Tai kuinka monta suomalaista presidenttiä on luennoinut Tarton yliopiston juhlasalissa viroksi?

Torstaina, 3. toukokuuta julkaistu verkkogalleria ”Estofilia 100” kertoo sata tarinaa suomalaisista, jotka ovat jättäneet jäljen 100-vuotiaaseen Viron tasavaltaan. Mukana on vapaussotureita, tiedemiehiä, kulttuurivaikuttajia, liikemiehiä, päättäjiä ja tavallisia kansalaisia. He ovat vaalineet vapauspyrkimyksiä tai rakentaneet Viroa. Osa on riskeerannut asemansa, osa jopa henkensä Viron puolesta.

Luettelossa ei ole sataa parasta nimeä, vaan se on läpileikkaus eri elämänaloihin ja aikakausiin. Henkilöiden kautta piirtyy suomalais-virolaisen kanssakäymisen pitkä kaari yli 400 vuoden ajalta.

Mukana on myös ennen kertomatonta tai hyvin vähän tunnettua yhteistä historiaa. Esimerkiksi suomalaisten suhteita miehitysajan Viroon ei ole toistaiseksi systemaattisesti kerätty. Tuon ajan kanssakäymisestä mieluummin vaiettiin.

– Tämä on tietopankki ja yhteisen muistin taltio. On paljon asioita, joista ei tiedetä tai joita ei muisteta lahden kummallakaan puolella, toteaa projektin tuottaja, lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi Suomen suurlähetystöstä.

Sivuston julkistamistilaisuus oli torstaina Tartossa, Eesti Üliõpilaste Seltsi maja Soome toas, joka on itsessään suomalais-virolaisten suhteiden symboli. Tässä rakennuksessa Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat rauhansopimuksen lokakuussa 1920. Kuten Virolla, myös Suomella on Tarton rauha, sekin yhdistää meitä.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.finland.ee/public/default.aspx?contentid=374745&nodeid=40599&culture=fi-FI
Tutustu uuteen verkkogalleriaan osoitteessa: estofilia.finland.ee