Suomalais-Eestiläisen kauppayhdistyksen jäsenmatka Rapla- ja Harjumaalle 31.10. – 1.11.2019

Suomalais-Eestiläinen kauppayhdistyksen jäsenmatka tehtiin tänä vuonna Rapla- ja Harjumaalle. Matkan aikana tutustuttiin suomalaisten ja virolaisten yritysten toimintaan.

Raplamaa on pienten ja keskisuurten yritysten suosima alue. Maa- ja metsätalous sekä metalli- ja elintarviketeollisuus ovat alueen suurimmat työllistäjät. Raplamaa on tunnettu kauniina ja turvallisena asuinalueena Tallinnan läheisyydessä.

Harjumaa on Viron suurin maakunta, jonka keskuksena on pääkaupunki Tallinna. Lähes puolet

(45 %) Viron väestöstä asuu Harjumaalla. Alueelle on keskittynyt myös eniten liiketoimintaa ja yrityksiä.

Viron talouskasvu on ollut viime vuosina hyvien kansainvälisten suhdanteiden myötä nopeaa. BKT:n kasvulukuja on korjattu ylöspäin ja BKT kasvoi 2017 5,7 % ja 2018 4,8 %. Myös tämän vuoden alku oli ripeän kasvun aikaa, mutta loppuvuotta kohti kasvu on hidastunut. Tämän vuoden talouskasvuksi ennustetaan 3 % ja ensi vuodelle 1,9 %. Viro on pieni, avoin kansantalous, jossa viennillä on talouskehitykselle ratkaiseva merkitys. Tavara- ja palveluvienti ovat 80 % Viron BKT:stä. Viron tärkeimmät vientimaat ovat lähinaapureita. Suomen osuus Viron viennistä on 16 %, Ruotsin 10,5 % ja Latvian 10 %. USA:n osuus viennistä on 7 % ja se on noussut vientimaana lyhyessä ajassa ohi Saksan ja Venäjän. Syynä tähän on tähän asti Ruotsiin aiemmin vietyjen elektroniikan komponenttien viennin suuntautuminen USA:n tuotantolaitoksille.
Lisätietoja tästä.

AS Salutagse Pärmitehas kuuluu Lallemand-konserniin. Lallemand Inc. on yksityisomistuksessa oleva kanadalainen yritys, joka perustettiin 1800-luvun lopulla ja joka on erikoistunut hiivojen ja bakteerien kehittämiseen, tuotantoon ja markkinointiin. Sen toimitilat, jakelukeskukset ja muut toimipaikat sijaitsevat Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Salutaguse Pärmitehas tuottaa tuore- ja kuivahiivaa. Vuonna 2007 Lallemand GmbH osti Suomen Hiiva Oy:n, joka toimii Lahdessa.

AS Salutagse Pärmitehas tuottaa hiivoja, joihin on lisätty erilaisia vitamiineja. Vesi tehtaalle tulee lähteestä, ja ympäristöasioihin on kiinnitetty erityistä huomiota.
Lisätietoa tästä

Kohila Vineer OÜ, Latvijas Finieris -konsernin tytäryhtiö on Raplamaan suurin työnantaja. Yrityksen päätoimintalinjoja ovat koivuviilun ja koivuvanerin valmistus erikokoisilla ja -paksuisilla pintapää­lysteillä. Suurin osa (95 %) tehtaan tuotannosta menee vientiin. Viennistä suurin osa puolestaan menee EU-alueelle. Tehtaan käyttämä puu tulee Virosta. Riga Wood Finland Oy Sastamalassa on Latvijas Finiersin tytäryhtiö.
Lisätietoja tästä.

Höhle OÜ valmistaa mikrokanavia, joita käytetään valokuitukaapeleiden asentamiseen. Kuituoptiset kaapelit ovat kestävä ratkaisu erittäin nopeisiin verkkoihin, jotka ovat tarkoitettu datalle, äänelle ja videoille. Höhle OÜ toimittaa asiakkailleen mikrokanavat, liittimet, kuitupuhalluslaitteet ja muut tarvittavat tuotteet kuituoptisten verkkojen ja ”FTTH” -yhteyksien rakentamiseen. Tehtaan tuotannosta 2/3 menee vientiin lähinnä Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan ja Hollantiin. Yritys markkinoi tuotteitaan useimmiten messuilla. Lisätietoja tästä.

Kõuen kartano oli viikinkikaudella aateliston asuinpaikka. Kartanon alueelta on löydetty seitsemän arkeologista kohdetta. Alueella asui varakkaita henkilöitä, jotka kävivät kauppaa Skandinavian ja Venäjän kanssa.  Kartano on toiminut myös maailmankuulun tutkimusmatkailijan Otto von Kotzebuen (1787-1846) kotina. Eerik-Niiles Kross ja Mary Jordan ostivat kartanon vuonna 2007 ja remontoivat sen. Mary tunnettuna elokuvien tekijänä ja taiteilijana antoi kaikkensa kartanon korjaamisessa. 2. kesäkuuta 2012 kartano avasi ovensa yleisölle. Nykyisin kartanossa järjestetään häitä, syntymäpäiväjuhlia, seminaareja jne.
Lisätietoja tästä.

ABB-konserni edistää teollisuuden digitalisaatiota. ABB:llä on neljä asiakaskeskeistä globaalisti johtavaa liiketoimintaa: Electrification, Industrial Automation, Motion ja Robotics & Discrete Automation, joita tukee yhteinen, digitaalinen ABB Ability™ -alusta. ABB työllistää yli 1700 henkilöä Baltian maissa. ABB:n Global Business Service (GBS), globaali yrityspalvelu, avattiin Tallinnassa vuonna 2016. Henkilöstö ja toimiva partneriverkosto ovat avainasemassa. ABB tekee yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja tarjoaa harjoittelupaikan nuorille, joista noin 30 prosenttia jää ABB:n palvelukseen Virossa. Lähes jokainen virolainen miettii digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Robotisaatio lisääntyy, ja samalla kasvaa ohjelmoijien tarve. ABB on mukana kehittämässä robottiautoja. Virossa toimii ABB:n toteuttama sähköautojen latausverkosto.
Lisätietoja tästä.

Liidukivi OÜ on vuonna 1998 perustettu kivienkäsittelylaitos, joka tekee graniitti- ja marmoritöitä sisä- ja ulkotiloissa. Yritys valmistaa keittiön työtasoja, takkajulkisivuja, erilaisia sisä- ja ulkoportaita jne. Tuotteita voi tilata mittatilaustöinä ja asennettuina. Liidukivi OÜ on kalustanut hotelleja ja kasinoita ja ollut mukana tekemässä risteilyalusta. Yritys käyttää korkealaatuisia materiaaleita, joita tuodaan eri puolilta maailmaa. Yksilöllinen ja korkeatasoinen palvelu, lyhyet toimitusajat ja sopiva hintataso edistävät menestymistä kilpailuilla markkinoilla. Tuotteita viedään Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan. Suomalaiset pitävät mustasta, valkoisesta ja harmaasta kivestä. Kvartsi-, graniitti-, marmori- ja keraamiset pinnat ovat suosittuja materiaaleja.
Lisätietoja tästä.

Radius Machining OÜ on perustettu vuonna 2005. Yritys työllistää 66 henkilöä. Hydrauliikka­osasto valmistaa, kokoaa ja toimittaa asiakkaille täydellisiä kokonaisuuksia, joihin sisältyvät letkusarjat, putkisarjat ja muut hydrauliikka komponentit. Yritys tekee CNC sorvausta, jyrsintää ja valmistaa komponentteja muun muassa satelliiteille sekä hydrauliikkatuotteita. Toimitusajat ovat lyhyitä. Toimitusvarmuuden lisäksi laatuun kiinnitetään eritystä huomiota.
Tavoitteena on olla ensimmäinen valinta alkuperäisten laitevalmistajien keskuudessa.
Lisätietoja tästä.

Tommi Mäkinen Racing OÜ:n logistiikka- ja huoltokeskus sijaitsee Tallinnan kupeessa. Tuotekehitys ja testitoiminta tapahtuu Keski-Suomessa. Viron keskus vastaa tallin huolto- ja varaosatoiminnasta ja toimii samalla logistiikkakeskuksena. Tällä kertaa autot olivat lähdössä rekoilla kohti Kölniä ja sieltä edelleen kohti Australiaa. Toyota palasi rallin MM-sarjaan vuonna 2017 Tommi Mäkisen johtamana.
Lisätietoja tästä.