Neljännesvuosisata suomalais-virolaista talousyhteistyötä – Suomalais-Eestiläisen kauppayhdistyksen historiikki

Suomalais-Eestiläinen kauppayhdistys SEKY ry perustettiin Helsingissä 5.12.1990. Kauppayhdistys julkaisi vuonna 2015 juhlavuoden kunniaksi SEKY:n historiikin.

Suomalais-Eestiläinen Kauppayhdistys perustettiin Helsingissä 5. joulukuuta 1990. Eurooppa oli suurten mullistusten kourissa. Suomi pyrki tukemaan Baltian maiden pyrkimyksiä, mutta ulkopoliittisista syistä valtiovalta ei voinut tehdä tätä avoimesti. Viron taloudellinen tukeminen delegoitiin Suomalais-Eestiläiselle Kauppayhdistykselle, jonka perustamisessa valtiovallan rooli oli merkittävä.
Viron itsenäistyttyä Suomalais-Eestiläisestä Kauppayhdistyksestä kasvoi 1990-luvun
aikana Suomen suurin kauppayhdistys ja parhaimmillaan 80% Suomen viennistä Viroon kulki yhdistyksen jäsenyritysten kautta. Kauppayhdistys on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että Suomen ja Viron välinen kauppavaihto on kehittynyt hämmästyttävän suureksi. Viro on kansantaloutensa pienuudesta huolimatta ollut useina vuosina Suomen kymmenen suurimman vientimaan joukossa!
Suomalais-Eestiläisen Kauppayhdistyksen tarkoitus on sääntöjensä mukaan lisätä Suomen ja Viron kauppasuhteita sekä kulttuurista ja taloudellista vuorovaikutusta. Yhdistyksen tavoitteiden mukainen kehitys on edennyt pitkin harppauksin viimeisten 25:n vuoden aikana ja tänään Suomen ja Viron kansantaloudet ovat integroituneempia kuin koskaan ennen. Tämä kirja kertoo siitä, miten kauppayhdistys on ollut tuota kehitystä vauhdittamassa.

 

FT Heikki Rausmaa koosti SEKY:n mielenkiintoisen historian yhdeksi paketiksi.

Historiikkia on mahdollista ostaa jäsenetuhintaan. Lisätietoja: hanna-leena.harma(at)chamber.fi tai puh. +358 9 4242 6228.