Kannattaako Helsinki-Tallinna tunneli?

Helsingin kaupunki on jättänyt Euroopan Unionin Keskisen Itämeren ohjelmaan hakemuksen Tallinnan tunnelin selvityksestä. Tarkoitus on tutkia hankkeen toteutusta teknisestä, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Hakemus on jätetty yhdessä Tallinnan kaupungin, Uudenmaan ja Harjun maakuntien sekä Viron ja Suomen valtioiden kanssa. Jos Euroopan Unionin suhtautuu hakemukseen myötämielisesti, laskelmien teko voidaan aloittaa ensi vuonna. Mutta miksi ihmeessä?

Viro on koko ajan lähempänä Suomea. Tallinna tuntuu melkein osalta Helsinkiä – tai päinvastoin. Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 60 000 virolaista, joista suuri osa matkustaa merireittiä Helsinkiin viikoittain. Virolaisten huvimatkojakin on Helsinkiin melkein yhtä paljon kuin työmatkoja. Lisäksi lähes 20 prosenttia Virosta lähtevistä on matkalla johonkin muuhun maahan kuin Suomeen, yleensä Helsinki-Vantaan lentokentän kautta.

Vertailuna mainittakoon, että Malmön ja Kööpenhaminan välisen sillan ylittää päivittäin vain noin 20 000 työmatkalaista, eli se on työpaikka-alueena jäänyt jo nyt jälkeen Suomenlahdesta.

Blogi luettavissa kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin sivuilla

Blogin kirjoittaja Ulla Tapaninen puhuin Suomalais-Eestiläisen kauppayhdistyksen juhlaseminaarissa 19.11.2015.